Αξιοθέατα στην Αίγινα

Αξιοθέατα στην Αίγινα υπάρχουν πολλά, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στο υπόλοιπο νησί. Αυτό δεν είναι τόσο γνωστό γιατί οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την Αίγινα αποκλειστικά με τις καταγάλανες παραλίες της και τη διασκέδαση, ενώ το νησί προσφέρει πολλά σε όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό της.

Μάλιστα, τα αξιοθέατα στην Αίγινα καλύπτουν μια γκάμα ιστορικής περιόδου, οπότε σίγουρα μπορεί κανείς να «εξερευνήσει» αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο!

Mουσεία στην Αίγινα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν το πρώτο μουσείο μετά την Επανάσταση του 1821. Συνολικά αποτελείται από τρεις αίθουσες, οι οποίες περιέχουν εκθέματα, όπως αγγεία, αγαλματίδια, νομίσματα και άλλα ευρήματα.

Το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας είναι ακόμη μια επίσκεψη που επιβάλεται να κάνετε! Ο χώρος του χρησιμοποιείται σαν Πνευματικό Κέντρο, ενώ στον πρώτο όροφό του υπάρχουν εκθέματα λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, αν είστε τυχεροί στον κήπο του Μουσείου παίζονται θεατρικές παραστάσεις ανά τακτά διαστήματα.

Τέλος, στο μουσείο του Χρήστου Καπράλου μπορείτε να δείτε έργα από μολύβι και χαλκό, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής.

Αλλα αξιοθέατα στην Αίγινα

Η Μητρόπολη της Αίγινας

Εάν επιλέξετε να εξερευνήσετε τα αξιοθέατα της Αίγινας, τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μητρόπολη. Χτισμένη το 1806 η Μητρόπολη είναι το μέρος που έγινε η υποδοχή του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ χρησιμοποιήθηκε σαν βουλευτήριο το 1827-’28. Ο ναός είναι τρίκλιτος, με το δεξί κλίτος να είναι αφιερωμένο στον πολιούχο, Άγιο Διονύσιο, το αριστερό στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και το κεντρικό στην Κοιμήση της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ιστορικά κειμήλια, αγιογραφίες στους τοίχους και εντοιχισμένες εικόνες.

Το Κυβερνείο

Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το διώροφο κτίριο, όπου στεγάζεται το Κυβερνείο. Ο πρώτος όροφος στέγασε τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ στο ισόγειό του λειτούργησε το πρώτο νομισματοκοπείο, καθώς και διάφορες υπηρεσίες. Μετά την Κρητική Επανάσταση έγινε άσυλο προσφύγων από την Κρήτη, για να μετατραπεί μετά σε σχολείο, αλλά και Αρχαιολoγικό Μουσείο. Με τη Γερμανική Κατοχή το Κυβερνείο έγινε στρατώνας, ενώ σήμερα στεγάζεται εκεί το ιστορικό αρχείο του νησιού.

Η Κολώνα και ο ναός του Απόλλωνα

Πρόκειται για έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο πολλοί ονομάζουν «Ακρόπολη της Αίγινας». Το όνομα «Κολώνα» προήλθε από τη μοναδική κολώνα που υπάρχει στο χώρο ως σήμερα. Η αρχαιλογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 11 οικισμούς από τη Νεολιθική ως τη Μυκηναική εποχή. Εκεί σώζονται διάφορα υπολείμματα και θραύσματα από τα γλυπτά και τα χτίσματα.

Στην κορυφή του λόφου της Κολώνας μπορείτε να δείτε τον περίπτερο ναό του Απόλλωνα, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Είναι δωρικού ρυθμού, ενώ έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλογράμου. Στην ανατολική πλευρά του ήταν ο βωμός του ναού, ενώ διάφορες ανασκαφές κοντά του έχουν αποκαλύψει λαξευτούς τάφους στη βόρεια πλευρά του.

Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας

Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας στην Αίγινα αποτελεί πόλο έλξης πολλών ταξιδιωτών, καθώς είναι από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας. Ο ναός βρίσκεται βόρεια του νησιού και χτίστηκε το 480 π. Χ., ενώ από τις 34 κολώνες του έχουν σωθεί οι 24 εξ αυτών.

Αφαία στην αρχαιότητα σήμαινε άφαντη, ενώ όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μπορεί κανείς να δει το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη από ‘κει. Αυτοί οι ναοί μαζί με της Αφαίας σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, το «ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας».

Το Ορφανοτροφείο

Χτισμένο επί Ιωάννη Καποδίστρια το Ορφανοτροφείο χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως στρατώνας και φυλακή, παρά το γεγονός ότι αρχικά ήταν χώρος συγκέντρωσης ορφανών παιδιών στην Αίγινα.

Πύργος του Μαρκέλλου

Ενετικός πύργος του 17ου αιώνα. Εκεί στεγάστηκε η πρώτη αντικυβερνητική επιτροπή το 1826-’28, αλλά και διάφορα ταμεία του ελληνικού κράτους.

Ο πύργος του Μάρκελλου είναι πλέον εκθεσιακός χώρος, ενώ στεγάζονται σ΄αυτόν το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού «Σπύρος Αλεξίου».

Ευνάρδειον Διδασκαλείον

Το Ευνάρδειο Διδασκαλείο χτίστηκε το 1830 και αποτελεί δωρεά του ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι.Γ. Ευνάρδειου και είναι νεοκλασικού τύπου κτίριο.

[hr]

Αν τα αξιοθέατα στην Αίγινα δεν ικανοποιήσουν την φιλομάθεια σας, επισκεφτείτε το γειτονικό νησάκι Αγγίστρι για να ανακαλύψετε τα δικά του μυστικά: αξιοθέατα στο Αγγίστρι


Διαβάστε ακόμα για την Αίγινα:

Σχολιάστε