Αράχωβα, η Μύκονος του χειμώνα

Η όμορφη και κοσμοπολίτικη Αράχωβα που βρίσκεται σε μία από τις πιο ειδυλλιακές πλαγιές του Παρνασσού, αποτελεί το νούμερο ένα χειμερινό προορισμό για διασημότητες αλλά και απλούς πολίτες, λάτρεις του χειμερινού τουρισμού.

Συνδυάζει τις ομορφιές ενός παραδοσιακού γραφικού προορισμού με υπέροχα αξιοθέατα, extreme sports και ξέφρενη νυχτερινή ζωή, με κέντρα που δεν κλείνουν ποτέ και όλα αυτά με φόντο ένα λευκό πέπλο που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Παραδοσιακά Προϊόντα και Φαγητό στην Αράχωβα

Οι επισκέπτες περιπλανούνται σε έναν γραφικό, παραδοσιακό οικισμό, με όμορφα πέτρινα σπίτια, παραδοσιακές κεραμοσκεπές, στενά σοκάκια, φυσικές πηγές και άφθονο πράσινο.
Τουριστικά καταστήματα με παραδοσιακά αραχωβίτικα χαλιά και υφαντά, που αποτελούν αληθινό κόσμημα σε συνδυασμό με μερικά από τα άφθονα παραδοσιακά προϊόντα όπως οι τοπικές γευστικές ελιές, το εκλεκτό λάδι, οι γευστικότατες μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, ο χειροποίητος τραχανάς και οι χυλοπίτες, το χρυσοποίκιλτο μέλι, το οψιμοτύρι και το πασίγνωστο τοπικό στρογγυλό τυρί φορμαέλλα, δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες, να μεταφέρουν ένα μικρό κομμάτι αυτού του επίγειου παραδείσου, στον προσωπικό τους χώρο με το πέρας των διακοπών τους.

Οι γαργαλιστικές μυρωδιές που αναδύονται τόσο από τα σπίτια, όσο και από τους πολλούς χώρους εστίασης, είναι σε θέση να παρασύρουν ακόμα και τον πιο λιτοδίαιτο. Το κρέας έχει την τιμητική του, αφού όλες οι ταβέρνες σερβίρουν λαχταριστά πιάτα ντόπιων κρεάτων, μαγειρεμένα άλλοτε παραδοσιακά και άλλοτε με συνταγές που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Όσο για εσάς που είστε χορτοφάγοι μην νομίζεται ότι θα φύγετε παραπονεμένοι. Λαχταριστές πίτες, φασολάδα μαγειρεμένη με μία τοπική μυστική συνταγή, το τοπικό ντόπιο τυρί φαρμαέλα, που δεν συναντάται σε κανένα μέρος της Ελλάδας, αλλά και τα τοπικά άγρια χόρτα, είναι μόνο λίγοι από τους εκλεκτούς μεζέδες που σας περιμένουν. Όλα αυτά συνοδευόμενα από το τοπικό μπρούσκο κρασί που ακόμα και οι μη φίλοι του αλκοόλ δεν θα έπρεπε να παραλείψουν να δοκιμάσουν, αλλά και από εκλεκτές ποικιλίες τσίπουρου και ούζου. Όσο αφορά τώρα τους βιαστικούς, που επιθυμούν να τσιμπήσουν κάτι στο πόδι, κατά την περιήγηση τους στο ειδυλλιακό τοπίο, θα βρουν πλήθος επιλογών, αφού τα σοκάκια τις Αράχωβας έχουν αμέτρητα σνακ μπαρ, σουβλατζίδικα και παντός είδους καταστήματα γρήγορου φαγητού.

Με τόσους γαστρονομικούς πειρασμούς θα διατρέχατε μεγάλο κίνδυνο να φύγετε από την Αράχωβα με αρκετά παραπανίσια κιλά. Στον αντίποδα όμως όλων αυτών, η περιοχή δίνει δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες, που θα σας βοηθήσουν να κάψετε τις θερμίδες που πήρατε, με απίστευτα διασκεδαστικούς και απολαυστικούς τρόπους.
Το γνωστότερο όλων είναι το σκι αφού η Αράχωβα διαθέτει ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα όλης της Ελλάδας. Εκεί μπορείτε να νοικιάσετε όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να αφεθείτε στη μαγεία του λευκού, βελούδινου μανδύα, που καλύπτει μοναδικές πίστες για γνώστες του αντικειμένου, αλλά και απλοϊκές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά αυτή την τόσο ξεχωριστή εμπειρία.

Διασκέδαση και Χιονοδρομικό κέντρο

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ αφού το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις και ενοικιάζει εξοπλισμό και για snowboarders.
Το εν λόγο σπόρ τα τελευταία χρόνια, κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, αναδεικνύοντας το ως ένα από τα πιο δημοφιλή.
Η Αράχωβα προσφέρει και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται με το χιόνι. Μία επίσκεψη στο Λιβάδι είναι ικανή να σας πείσει.
Εγκαταστάσεις και όλος ο απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός περιμένουν τους λάτρεις του paint-ball, αλλά και όλους εσάς που μέχρι σήμερα το παρακολουθούσατε μόνο στη τηλεόραση για μία αξέχαστη εμπειρία.
Αν τώρα θέλεις να ζήσεις ακόμα πιο έντονες στιγμές αδρεναλίνης, νοίκιασε μία από τις πολλές γουρούνες και τρέξε με ταχύτητα στις καταπράσινες πλαγιές.
Επιθυμείς να ζήσεις κάτι ακόμα πιο extreme? Τότε σίγουρα δεν θα πρέπει να φύγεις από την Αράχωβα πριν δοκιμάσεις το Fly Jumper και νιώσεις την εμπειρία της απόλυτης ελευθερίας, πηδώντας τρία μέτρα ψηλά με απόλυτη ασφάλεια!
Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής προσφέρεται για trekking και ποδήλατο βουνού, σε ορεινούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια αλλά και αναρρίχηση και κατάβαση σε βράχους και αναρριχητικά πεδία.
Για τους πιο τολμηρούς ενδείκνυται και η μοναδική εμπειρία του Rappel. Με απλά λόγια κατάβαση απόκρημνων βράχων, μικρού και μεγάλου υψομέτρου, με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού και συνοδεία έμπειρων εκπαιδευτών.
Η Αράχωβα εκτός από τα extreme sports παρέχει και άλλους τρόπους διασκέδασης για τις πιο ρομαντικές ψυχές. Πανέμορφα άλογα σε περιμένουν στο Λιβάδι, για να σε ταξιδέψουν στις ομορφιές ενός τοπίου που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

Μνημεία Εκκλησίες Αξιοθέατα στην Αράχωβα

Αναφερόμενοι σε όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τις μοναδικές πεζοπορίες, που μπορείς να απολαύσεις στο ειδυλλιακό τοπίο της Αράχωβας και στα υπέροχα μνημεία της.
Ο υπέροχος ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του χωριού, στους πρόποδες του Παρνασσού.
Πρόκειται για έναν ναό που προκαλεί δέος και έντονη συναισθηματική φόρτιση στους επισκέπτες του, ανεξαρτήτως θρησκείας.
Ο ναός χτίστηκε το 1833, όπως δείχνει η ανάγλυφη πλάκα που βρίσκεται τοποθετημένη στο ιερό βήμα, σε ρυθμό σταυρεπίστεγης τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Γραπτές αναφορές αλλά και η ανάγλυφη πλάκα στο ιερό βήμα μαρτυρούν πως υπήρχε ήδη ναός το 1676 στον εν λόγο χώρο, είναι όμως άγνωστο πόσα χρόνια πριν έπαψε να υφίσταται.

Αίσθηση προκαλούν οι ιδιαίτερου, καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος σύγχρονες τοιχογραφίες. Οι τεράστιες καμπάνες που ορθώνονται στα καμπαναριά και πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας, προκαλούν απαράμιλλο δέος στους επισκέπτες.
Ο προαύλιος χώρος του ναού κοσμείται από ένα ιδιαίτερο έργο, ντόπιων τεχνιτών. Ανάγλυφες πλάκες με σχέδια, από ιδιαίτερα αραχωβίτικα υφαντά, φτιαγμένες με μεράκι που αντικατοπτρίζει την αγάπη των ντόπιων κατοίκων για τον τόπο τους. Ένα από αυτά είναι και η πρώτη επαναστατημένη σημαία της Ρούμελης, η οποία ήταν Αραχωβίτικη, δόθηκε στον Αθανάσιο Διάκο και χάθηκε στην Αλαμάνα.
Ο εν λόγο χώρος συνδέεται και με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της μάχης που διεξήχθη μεταξύ των Αραχωβιτών ανταρτών και των Γερμανών, γεγονός που μαρτυράτε από τα σημάδια σφαιρών στο βόρειο τοίχο του ναού.
Ο ίδιος χώρος όπως και ολόκληρη η κοντινή έκταση που αγκαλιάζει κυκλικά τον ναό, συνδέεται ιστορικά με το στρατηγείο του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας το 1826, γεγονός που μαρτυράτε από τον ιστορικό περίβολο με τις πολεμίστρες και το παλιό κανόνι.

Στην περιοχή τελείται τριήμερη διπλή γιορτή για τον πολιούχου της Άγιο Γεώργιο αλλά και για τη θρυλική μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή το 1826.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και τη γιορτή της «Μαγκούρας». Κατά αυτό το τόσο ξεχωριστό, τοπικό έθιμο οι ηλικιωμένοι του χωριού, φορούν παραδοσιακές φορεσιές και συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου, ανεβαίνοντας την ανηφόρα του Αγίου Γεωργίου.
Την δεύτερη μέρα πραγματοποιούνται αθλητικοί αγώνες μεγάλου ενδιαφέροντος, ενώ την τρίτη γίνεται μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, με ψητά αρνιά για τον εορτασμό της απελευθέρωση της Ρούμελης με τη νίκη του Καραϊσκάκη, ενάντια στο στρατό του Μουσταφά Μπέη.

Αναφερόμενοι στον μεγάλο στρατηγό δεν θα μπορούσαμε να μην προτρέψουμε τους επισκέπτες να επισκεφτούν το Ηρώο του που βρίσκεται στη δυτική έξοδο της Αράχωβας.
Δέος και πατριωτική περηφάνια πλημμυρίζουν τις ψυχές όσων αντικρίζουν τη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη να προβάλει πάνω σε τριακόσιες πέτρες που συμβολίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων.
Το εν λόγο μνημείο δημιουργήθηκε ύστερα από επιθυμία του ίδιου του Καραϊσκάκη εις μνήμη της μεγάλης νικηφόρας μάχης.
Τις παραμονές των εθνικών εορτών στο χώρο του Ηρώου πραγματοποιούνται οι παρελάσεις των σχολείων και οι καταθέσεις στεφάνων από τους τοπικούς φορείς.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί το εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένο τοπικό έθιμο, που θέλει ένα μαθητή του δημοτικού σχολείου Αράχωβας, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση στεφάνων, να παίρνει ένα από αυτά και σκαρφαλώνοντας έως την προτομή από το πίσω μέρος, να στεφανώνει το μεγάλο Έλληνα αρχιστράτηγο και έπειτα να του στρίβει τα μουστάκια με τόση αγάπη και απλότητα, που δημιουργεί την αίσθηση ενός εγγονού που παίζει ευτυχισμένα στην αγκαλιά του παππού του.

Αληθινό κόσμημα για την περιοχή αποτελεί και ο απόκρημνος βράχος με το Ρολόι. Το πολύπαθο αυτό υπέρλαμπρο μνημείο, χτίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησίμευε ως καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού των Εισόδων της Θεοτόκου. Το 1870 έπεσε θύμα του ολέθριου σεισμού που κόστισε τη ζωή πολλών κατοίκων της περιοχής αλλά και αρχοντικών σπιτιών και δημοσίων κτηρίων. Ανακατασκευάστηκε, αλλά το Μάρτιο του 1944, έπεσε θύμα του Γερμανικού μένουςμ που εκτονώθηκε διαπράττοντας πλήθος καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή και ανατινάχτηκε. Το 1966, ο Νεκτάριος Καμβασινός , ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, ανέλαβε την ανακατασκευή του με προσωπικά του έξοδα, δίνοντας του τη μορφή που έχει σήμερα.
Ο βράχος στον οποίο δεσπόζει, ονομάζεται Τυριάς. Η ιδιότυπη αυτή ονομασία προέκυψε από το γεγονός ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούταν από τους ντόπιους για τη φύλαξη τυριών ως φυσικό ψυγείο. Κατά την περίοδο της κατοχής, οι Αραχωβίτες, έκρυβαν εκεί μέσα αντιστασιακό υλικό και άλλου είδους αντικείμενα που ήθελαν να προστατέψουν.
Βάση τοπικών μαρτυριών, στο εν λόγο σημείο ανέβαινε ο Ντελάλης και ανακοίνωνε τα τοπικά νέα. Σήμερα το Ρολόι που οι ντόπιοι αρέσκονται να ονομάζουν και Ώρα στέκει περήφανο, αποτελώντας μια ζωντανή υπενθύμιση του μαγευτικού αέναου ταξιδιού του χρόνου.

Σχολιάστε