Τέσσερις μαγικοί Πασχαλινοί προορισμοί για το 2017 !
Το Πάσχα πλησιάζει, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στη διάθεση όλων μας. Έπειτα από ένα βαρύ χειμώνα, η άνοιξη μας χαμογελά δειλά, προτρέποντας μας να κάνουμε τη πρώτη μας ηλιόλουστη εκδρομή.
Η γιορτή του Πάσχα αποτελεί τη καλύτερη αφορμή, αφού η χώρα μας διαθέτει μοναδικούς προορισμούς, με παραμυθένιο φυσικό κάλλος, μοναδικά αξιοθέατα και υπέροχα πασχαλινά παραδοσιακά έθιμα, που θα δώσουν άλλη νότα στο τρόπο με τον οποίο έχετε βιώσει, ως σήμερα, την μεγάλη χριστιανική γιορτή.
Πάσχα στη Κέρκυρα
Στη κορυφή των επιλογών βρίσκεται αδιαμφισβήτητα, η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, με το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο εμπλουτισμένο από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές.
Το φυσικό κάλλος του συγκεκριμένου νησιού είναι απερίγραπτο, αφού χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση, με μεγάλη εναλλαγή αποχρώσεων όλο το χρόνο. Τα καταπράσινα τοπία, κοσμημένα με φορτωμένα δέντρα και ανθισμένους αγρούς, αντικατοπτρίζονται στον φυσικό καθρέφτη του απέραντου γαλάζιου, δημιουργώντας μία αίσθηση παραμυθένια .
Οι διακοπές σας στο εν λόγω νησί, εκτός των άλλων, θα σας χαρίσουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εφόσον η Κέρκυρα διαθέτει πολυποίκιλους χώρους εστίασης, εμπνευσμένους από την μακραίωνη κερκυραϊκή γαστρονομική παράδοση, αλλά και από την διεθνή κουζίνα. Μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το μπουρδέτο, το σοφρίτο και η παστιτσάδα.
Διασκέδαση και Αξιοθέατα στη Κέρκυρα
Για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής η Κέρκυρα διαθέτει πλήθος επιλογών διασκέδασης, από ήσυχα γραφικά μπαράκια, μέχρι πολύβουα κλάμπ και ελληνάδικα, που χαρίζουν απλόχερα το κέφι ανεξαρτήτου ώρας.
Εκτός από υπέροχες παραλίες, στρωμένες με χρυσή άμμο και πολλές εναλλακτικές διασκέδασης, η Κέρκυρα διαθέτει και αρκετά αξιόλογα αξιοθέατα, που θα ήταν κρίμα να μην δείτε, αν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, η οποία σημειωτέων είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Μον Ρεπό, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας, το Κανόνι και το νησάκι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το φημισμένο Ποντικονήσι.
Η επιλογή της Κέρκυρας, ως Πασχαλινό προορισμό, έχει σίγουρα να χαρίσει στους επισκέπτες της πολλές εμπειρίες, αφού οι ντόπιοι αναβιώνουν με θρησκευτική ευλάβεια τα πιο παλιά τοπικά Πασχαλινά έθιμα.
Η αρχή γίνεται την Κυριακή των Βαΐων, με την αναβίωση ενός εθίμου που ξεκίνησε το 1629 και σκοπό έχει τη μνημόνευση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο απάλλαξε το νησί από τη θανατηφόρα ασθένεια της Πανώλης. Την εν λόγω μέρα, πραγματοποιείται μία μεγαλόπρεπη λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του Αγίου, συνοδεία όλων των φιλαρμονικών ορχηστρών της πόλης.
Μεγάλη Εβδομάδα στη Κέρκυρα
Με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί, ξεκινούν πυρετωδώς οι προετοιμασίες για τη μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης. Όλα τα σοκάκια του, πλημμυρίζουν από τις γαργαλιστικές μυρωδιές της κολομπίνας, της φογάτσας και του μαντολάτου που ετοιμάζεται στους χώρους εστίασης αλλά και σε κάθε νοικοκυριό.
Τη Μεγάλη Τρίτη οι θρησκευόμενοι επισκέπτονται τις εκκλησίες του νησιού, οι οποίες παρουσιάζουν έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, για να ακούσουν το τροπάριο της Κασσιανής μέσα σε ένα αληθινά ξεχωριστό, μυσταγωγικό κλίμα, που κάνει τις ψυχές να πλημμυρίζουν από θρησκευτικό συναίσθημα. Το βράδυ στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων συρρέει πλήθος κόσμου για να απολαύσει τη καθιερωμένη μουσική ποιητική βραδιά με τίτλο «Από το Γολγοθά στην Ανάσταση».
Τη Μεγάλη Τετάρτη, υπό έντονο θρησκευτικό κλίμα, τελείται στους ναούς του νησιού η Ακολουθία του Ευχελαίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η δημοτική χορωδία, πραγματοποιεί συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής και μεγαλοβδομαδιάτικων μελωδιών στο Δημοτικό Θέατρο.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, το έθιμο θέλει τους ντόπιους, να περιμένουν το πρώτο άκουσμα της καμπάνας της εκκλησίας, για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της βαφής των αυγών. Ταυτόχρονα η Πιάτσα Πίνια πλημμυρίζει από διάχυτες μελωδίες, εξαιτίας των πολύωρων προβών που πραγματοποιούν οι τοπικές ορχήστρες. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται η ακολουθία των Άγιων Παθών, κατά την οποία γίνεται ανάγνωση των δώδεκα ευαγγελίων.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιδιαίτερη ιεροτελεστία, που λαμβάνει χώρα στη καθολική μητρόπολη, η οποία βρίσκεται στη πλατεία του δημαρχείου. Εκεί, δώδεκα πιστοί κρατούν στο χέρι τους από ένα κερί. Μετά την ολοκλήρωση κάθε Ευαγγελίου, ο πιστός που έχει σειρά σβήνει το κερί που κρατά. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να σβήσουν και τα δώδεκα κεριά, με την ανάγνωση και του δωδέκατου ευαγγελίου.
Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά των Επιταφίων, η οποία γίνεται με πρόγραμμα, ώστε να είναι εφικτό ο κάθε Επιτάφιος να συνοδεύεται ,από τις τοπικές φιλαρμονικές ορχήστρες. Το κλίμα είναι έντονα κατανυκτικό και μεγαλόπρεπο. Η περιφορά ξεκινά με τον Επιτάφιο του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, έπειτα σταδιακά γίνεται και η περιφορά των υπόλοιπων Επιταφίων. Στις δέκα το βράδυ η περιφορά ολοκληρώνεται με τον μεγαλόπρεπο Επιτάφιο της Μητροπόλεως.
Το Μεγάλο Σάββατο τα έθιμα ξεκινούν από νωρίς το πρωί, αφού στις έξι πραγματοποιείται, στο ναό της Παναγίας των Ξένων, το έθιμο του τεχνητού σεισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις έντεκα στη Μεγάλη πλατεία και στο Λίνστον πραγματοποιείται η πρώτη Ανάσταση. Αμέσως μετά ξεκινά το έθιμο των Μπότιδων.
Έθιμα στη Κέρκυρα
Ξαφνικά μεγάλες κανάτες, γεμάτες νερό, στολισμένες με κόκκινες κορδέλες, εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια. Αμέσως μετά οι τοπικές φιλαρμονικές ορχήστρες ξεχύνονται στους δρόμους, πλημμυρίζοντας το νησί με χαρούμενες μελωδίες.
Άλλο ένα τοπικό έθιμο που αναβιώνει αυτή τη μέρα, είναι το έθιμο της «Μαστέλας». Στη μέση του δρόμου τοποθετείται μια τοπική μαστέλα (μισό βαρέλι), στολισμένη εορταστικά με χαρούμενες κορδέλες και μυρτιές, γεμάτη με νερό. Οι παρευρισκόμενοι ρίχνουν μέσα νομίσματα για να έχουν καλή τύχη. Μόλις ακουστούν οι χτύποι από τις καμπάνες της πρώτης Ανάστασης, ο κόσμος παύει να πετά κέρματα στη Μαστέλα και κάποιος από τους παρευρισκομένους βουτάει μέσα σε αυτή με το κεφάλι, για να βγάλει όλα τα νομίσματα.
Τη Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως, μέσα σε έντονο εορταστικό κλίμα, ενώ κάθε σοκάκι του νησιού πλημμυρίζει από τις μυρωδιές των ντόπιων Αρνιών, που σουβλίζονται για το Πασχαλινό τραπέζι.
Τοπικά Προιόντα στη Κέρκυρα
Μην παραλείψετε πριν φύγετε να προμηθευτείτε λίγο από το πασίγνωστο Κερκυραϊκό ελαιόλαδο, την τζιτζιμπίρα και το κούμ κουατ, ώστε να πάρετε μαζί σας ένα μικρό κομμάτι αυτού του τόσο όμορφου προορισμού.
Πάσχα στη Μάνη
Ένας άλλος αληθινά ξεχωριστός Πασχαλινός προορισμός, είναι η παραδοσιακή Μάνη. Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα τοπίο, που πραγματικά κόβει την ανάσα. Επιβλητικά φαράγγια και βάραθρα, μοναδικές παραλίες, λιμναία σπήλαια κοσμημένα με σταλακτίτες, το μεγαλόπρεπο Αρσενικό Βουνό και ο Ταΰγετος, μπλέκουν με τους τοπικούς μύθους και παραδόσεις, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε έναν ανεξερεύνητο κόσμο. Η Μανιάτικη γη, είναι στολισμένη με υπέροχη βλάστηση, ονειρεμένα λουλούδια και βότανα ικανά να θεραπεύσουν οποιαδήποτε πάθηση.
Σε αυτόν τον μοναδικό τόπο, σας περιμένουν ποικίλοι χώροι εστίασης, άλλοι παραδοσιακοί, άλλοι πιο μοντέρνοι κρυμμένοι σε πλακόστρωτα σοκάκια. Άλλοι με θέα το απέραντο γαλάζιο και άλλοι κρυμμένοι σε μια πράσινη πανδαισία. Κάντε την επιλογή σας και αφεθείτε στη ντόπια γαστρονομική πανδαισία. Οι πειρασμοί είναι πολλοί, αφού οι Μανιάτισσες φημίζονται για τη μαγειρική τους. Ένα από τα πιάτα πάντως που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε, είναι το χταπόδι στιφάδο και η Μανιάτικη σαλάτα με πορτοκάλι.
Αξιοθέατα και Διασκέδαση στη Μάνη
Για τους λάτρεις τις νυχτερινής διασκέδασης, η περιοχή διαθέτει πολλά μπαρ, τα οποία αποπνέουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που σίγουρα θα σας ταξιδέψει.
Επισκεπτόμενοι την επιβλητική Μάνη, θα πρέπει αναμφισβήτητα να θαυμάσετε τα μοναδικά της αξιοθέατα. Η Μάνη διαθέτει επτά επιβλητικά κάστρα, πλήθος πέτρινων πύργων, αρχαιολογικών και βυζαντινών χώρων καθώς και μεταβυζαντινών εκκλησιών που κοσμούνται από μοναδικές αγιογραφίες. Στο ιδιαίτερο έδαφος της, εδρεύουν ακόμα μαγευτικά σπήλαια και φαράγγια που ενδείκνυνται για ονειρεμένες πεζοπορίες. Ακόμα και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, των απλών σπιτιών, συνοδευόμενη από τις παραμυθένιες εξιστορήσεις των ντόπιων, αποτελούν ένα αξιοθέατο που όμοιο του δεν συναντάτε σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδος.
Σπουδαίας πολιτιστικής αξίας είναι και τα βυζαντινά μνημεία της Καρδαμύλης, η Στούπα, η Λαγκάδα με τα πέτρινα πυργόσπιτα, το φαράγγι του Βυρού και τα χωριά του Ταύγετου.
Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε και το λιμάνι του Γυθείου ώστε να θαυμάσετε την αληθινά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, την Αρεόπολη με τα γραφικά καλντερίμια και τους σαν από παραμύθι βγαλμένους πύργους, το σπήλαιο του Δυρού, το Γερολιμένα και το ακρωτήρι Ταίναρο και αυτά είναι μόνο κάποια από τα αμέτρητα αξιοθέατα, που κοσμούν την Μανιάτικη γη.
Έθιμα και Μεγάλη Εβδομάδα στη Μάνη
Διαλέγοντας τη Μάνη ως προορισμό των Πασχαλινών σας διακοπών θα έχετε τη χαρά, εκτός από τις ομορφιές της, να βιώσετε και τα ξεχωριστά παραδοσιακά έθιμα της.
Η ατμόσφαιρα στη Μανιάτικη γη, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι κατανυκτική. Όλες οι τελετές, που πραγματοποιούνται στους ντόπιους ναούς, τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας προκαλούν δέος και έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά έθιμα , είναι το «Ζύμωμα». Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οικογένειες συγκεντρώνονται στα σπίτια των γιαγιάδων, για το ζύμωμα των παραδοσιακών προζυμένιων κουλουριών. Οι γιαγιάδες πλάθουν αρχικά το σταυροκούλουρο και έπειτα τα κουλούρια των εγγονιών, παρουσία τους. Τα κουλούρια που προορίζονται για τα κορίτσια, έχουν σχήμα μαντόνας ενώ αυτά που προορίζονται για τα αγόρια, έχουν σχήμα δοξαριού.
Τη Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες καταπιάνονται με τη τέχνη του ζυμώματος, αφού είναι η μέρα που φτιάχνεται η Λαμπριάτικη κουλούρα ,από ζυμάρι εφτάζυμο, την οποία θα προσφέρουν τη μέρα του Πάσχα στα βαφτιστήρια τους, σε στενούς συγγενείς μα και φίλους.
Τη μεγάλη Πέμπτη, επίσης, οι νοικοκυρές καταπιάνονται με τη βαφή των πασχαλινών αυγών.
Αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία, κάθε μέλος της οικογένειας αλλά και οι φιλοξενούμενοι, παίρνουν ένα από τα αυγά και το θάβουν στο χώμα μέχρι τη Κυριακή του Πάσχα, οπότε και το ξεθάβουν για να λάβει μέρος στο παραδοσιακό τσούγκρισμα. Η παράδοση θέλει τους Μανιάτες, να έχουν τη δύναμη, να διαβάζουν το μέλλον του ιδιοκτήτη του αυγού, παρατηρώντας τις κηλίδες που σχηματίζονται πάνω στο τσόφλι.
Πραγματικά ιδιαίτερη είναι η περιφορά του Επιταφίου, που ξεκινά από των ιερό ναό των Ταξιαρχών. Ο μεγαλόπρεπος Επιτάφιος ακολουθεί μία πορεία τριών χιλιομέτρων, πάνω στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια, σταματώντας έξω από τα βυζαντινά εκκλησάκια. Την έντονα μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ενισχύουν τα αμέτρητα λιβάνια και κεριά, που οι ντόπιοι έχουν τοποθετήσει έξω από τα σπίτια τους, με σκοπό να ξορκίσουν το κακό.
Το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση θυμίζει τοπίο κινηματογραφικής ταινίας, αφού το φυσικό κάλλος της περιοχής, φωτίζεται από τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα και τους ειδικούς προβολείς, παντρεύοντας με ξεχωριστό τρόπο, τη παράδοση με το σήμερα σε αυτή τη μοναδική γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Τη Κυριακή του Πάσχα όλοι βρίσκονται υπ ατμών, από νωρίς το πρωί ,για τη προετοιμασία του παραδοσιακού σουβλίσματος των αρνιών, συνοδευόμενων από πλούσιες τοπικές σπεσιαλιτέ, που θα γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι, χαρίζοντας στους επισκέπτες μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Τοπικά Προϊόντα στη Μάνη
Πριν φύγετε από την όμορφη Μάνη, θα ήταν κρίμα να μη πάρετε μαζί σας κάποια από τα υπέροχα παραδοσιακά της προϊόντα, για να χαρίσετε στους αγαπημένους σας αλλά και για να τα απολαμβάνετε και εσείς οι ίδιο,ι στην αίγλη του σπιτιού σας.
Δημοφιλέστερα όλων είναι το θυμαρίσιο μέλι, το καπνιστό σύγκλινο και τα λουπίνια, καθώς και οι Μανιάτικες ελιές από τις οποίες παράγεται και το εύγεστο τοπικό ελαιόλαδο, το οποίο μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε, καθώς και κάποια βότανα από τη τεράστια ποικιλία αρωματικών φυτών που διατίθενται
Πάσχα στην Ορεινή Κορινθία
Για τους φίλους του καθαρά ορεινού τοπίου η ορεινή Κορινθία αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τις διακοπές του Πάσχα.
Αχανείς εκτάσεις πράσινου, στολισμένες με μοναδικά αγριολούλουδα, η μαγευτική λίμνη Δόξα, τα ρυάκια γάργαρου νερού, οι επιβλητικές βουνοκορφές της Ζήριας, του Χελμού και της Ντουρντουβάνας, θεόρατα έλατα, πεύκα, δρυς και φουντουκιές, δημιουργούν ένα φυσιολατρικό πανόραμα.
Τα γραφικά χωριά της ορεινής Κορινθίας, κοσμούνται από παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια, τα οποία περιστοιχίζονται από πλήθος καφετεριών, μπαρ και άλλων νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, καθώς και χώρους εστίασης με αναρίθμητες τοπικές γαστρονομικές λιχουδιές. Ένα από τα πιο ξεχωριστά τοπικά πιάτα, που θα πρέπει ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε, είναι η τραχανόπιτα και το κλέφτικο, συνοδευόμενα πάντα από τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού της περιοχής.
Aξιοθέατα στην ορεινή Κορινθία
Η ορεινή Κορινθία διαθέτει και αξιοθέατα, που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Λίμνη Στυμφαλία, το μουσείο περιβάλλοντος της περιοχής, τον πύργο των Νοταραίων, το Ναό του Αγίου Δημητρίου, το Μοναστήρι του Aγίου Βλασίου, τη Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας στα Τρίκαλα Κορινθίας, τη Λίμνη Δασίου και το Σπήλαιο Ερμή στο όρος Ζήρεια, το Νερόμυλο Δημάκου, τη Μονή του Αγίου Γεωργίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλυβιών και το ιστορικό μουσείο λαϊκής τέχνης Πετρούλια, στη περιοχή Φένεος.
Το πλήθος των ναών, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αλλά και η μεγάλη εγκαρδιότητα, με την οποία υποδέχονται οι ντόπιοι τους επισκέπτες, αναδεικνύει την ορεινή Κορινθία, σε έναν από τους πιο αγαπημένους Πασχαλινούς προορισμούς.
Επισκεφτείτε αυτό το μικρό επίγειο παράδεισο και ζήστε τα μυστήρια της Μεγάλης Εβδομάδας με βαθιά ευλαβικό τρόπο. Μπείτε στα σπίτια των φιλόξενων κατοίκων, τα οποία είναι πάντα ανοιχτά για τους επισκέπτες, βάψτε μαζί τους τα αυγά όπως επιτάσσει το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης και μάθετε την δική τους μοναδική συνταγή, για τη Πασχαλινή Κουλούρα.
Το βράδυ της Ανάστασης θα σας μείνει σίγουρα αλησμόνητο, αφού τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα, σε συνδυασμό με το μυθικό κάλλος, δημιουργούν την αίσθηση ότι από λεπτό σε λεπτό θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με νεράιδες, ξωτικά και άλλα φανταστικά πλάσματα του δάσους.
Τη Κυριακή του Πάσχα το σουβλιστό αρνί έχει τη τιμητική του, όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, συνοδευόμενο από μοναδικές λιχουδιές αλλά και ξεχωριστές παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού, σε ένα κλίμα ξέφρενου γλεντιού που θα σας κάνει να επιθυμείτε να μείνετε για πάντα εκεί.
Τοπικά Προϊόντα στην ορεινή Κορινθία
Λίγο πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής, μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μερικά μπουκάλια, από τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιού που παράγονται στη περιοχή: αγιωργίτικο, αλεπού, ασπρούδα, σαββατιανό, ροδίτης, Chardonnay, Viognier, Sauvignion Blanc, Cabernet Sauvignion, Merlot και Syrah για να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά και για να κοσμήσετε το μπαρ του σπιτιού σας, συνοδεύοντας με αυτά τις ξεχωριστές προσωπικές σας στιγμές
Πάσχα στην Εύβοια
Για όλους εσάς που επιθυμείτε έναν Πασχαλινό προορισμό, που απέχει ελάχιστα από την πρωτεύουσα, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα τη πανέμορφη Εύβοια. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, μετά τη Κρήτη, του ελληνικού αρχιπελάγους και το τρίτο, μετά τη Κύπρο, της ανατολικής Μεσογείου.
Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραλίες για όλα τα γούστα, άλλες κοσμοπολίτικες και άλλες ειδυλλιακές, στρωμένες με χρυσή άμμο ή λεπτό βότσαλο ,το οποίο καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, κι όλα αυτά μέσα σε μία πράσινη πανδαισία, καθώς η Εύβοια αποτελεί ένα προορισμό που συνδυάζει επιτυχώς βουνό και θάλασσα.
Όλο το νησί διαθέτει πλήθος κέντρων διασκέδασης, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν όλες τις ώρες, όμορφες καφετέριες και αναρίθμητους χώρους εστίασης, ικανούς να καλύψουν όλα τα γούστα.
Φαγητό στην Εύβοια
Τα τοπικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, είναι αναρίθμητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αρνί καπαμά, το καρυστινό μοσχάρι, το κόκορα κρασάτο, τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα, τα ξερά κουκιά με συνοδεία μελιτζάνας, το λαγό στιφάδο, τις χοιρινές ματιές, το σαγανάκι γαρίδας και τα τυροπιτάρια, όλα μαγειρεμένα από τοπικές παραδοσιακές συνταγές που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
Αναρίθμητα είναι και τα αξιοθέατα που θα έχετε τη τύχη να επισκεφτείτε, αν επιλέξετε την Εύβοια ως Πασχαλινό σας προορισμό, καθώς το νησί διαθέτει πλήθος αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων.
Τοπικά έθιμα και Μεγάλη Εβδομάδα στην Εύβοια
Τα μυστήρια της Μεγάλης Εβδομάδας βιώνονται στο νησί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσα στους ναούς και τις μονές, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν, μετατρέποντας τους πιστούς, από απλούς θεατές, σε μέτοχους του Θείου μαρτυρίου, το οποίο ακολουθεί μία λαμπρή Ανάσταση φωταγωγημένη από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.
Η Εύβοια διαθέτει πλήθος τοπικών, πασχαλινών εθίμων. Τα Λαζαράκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή. Πρόκειται για κουλουράκια, που μοιάζουν με μικρά ανθρωπάκια τα οποία πλάθουν οι ανύπαντρες κοπέλες το Σάββατο του Λαζάρου, τραγουδώντας το ανάλογο παραδοσιακό τραγούδι, και τα οποία σερβίρονται μαζί με τα κλασικά κουλουράκια τη Κυριακή του Πάσχα. Άλλο ένα λαοφιλές τοπικό έθιμο, είναι το κάψιμο του Ιούδα, που λαμβάνει χώρα τη Κυριακή του Πάσχα στο χωριό Άγιος, μετά τον απογευματινό Εσπερινό της Αγάπης. Στη κεντρική πλατεία του Αγίου, καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και απελευθερώνοντας αερόστατα, τα οποία δεσπόζουν στον ουρανό συνοδευόμενα από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.
Το Ευβοϊκό Πασχαλινό τραπέζι, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, αφού εκτός από το παραδοσιακό αρνί περιέχει και πλήθος άλλων εδεσμάτων μαγειρεμένων σύμφωνα με τοπικές συνταγές, που μόνο εκεί θα έχετε τη χαρά να γευτείτε.
Μην νομίζεται όμως πως με το βράδυ της Κυριακής τελειώνουν και τα τοπικά έθιμα. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Αλιβέρι αναβιώνει το έθιμο της καμάρας. Μετά τον Εσπερινό της αγάπης, που γίνεται στην εκκλησία Παναγίτσα, οι κάτοικοι του Αλιβερίου φορώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου. Εκεί αρχίζει ένας εύθυμος λαμπριάτικος χορός, που τον σέρνει ο πρωτομάστορας, ο πιο καλλίφωνος της παρέας. Ο πρωτομάστορας τραγουδά κάθε δίστιχο και εν συνεχεία επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι.
Το έθιμο της καμάρας, που χρονολογείται από το 1850 περίπου, σχετίζεται με τον θρύλο του γεφυριού της Άρτας, καθώς το τραγούδι που λέει ο πρωτοχορευτής-πρωτομάστορας συνοδευόμενος από την αυτοσχέδια χορωδία δεν είναι άλλο από το δημοτικό “Της Άρτας το γεφύρι”. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της ανέγερσης του ναού του Αγίου Γεωργίου από Ηπειρώτες κτίστες, οι οποίοι χόρεψαν το εν λόγω τραγούδι την ημέρα της αποπεράτωσης του κτισίματος του ναού ή σύμφωνα με άλλες πηγές, το τραγουδούσαν συχνά κατά την διάρκεια της εργασίας τους.
Τοπικά Προϊόντα στην Εύβοια
Πριν αναχωρήσετε από τη μαγευτική Εύβοια, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να πάρετε μαζί σας, λίγο ντόπιο ελαιόλαδο που από πολλούς θεωρείται φάρμακο, αποξηραμένα Σύκα Κύμης όπως και άλλα παράγωγα, της τόσο ξεχωριστής αυτής ποικιλίας σύκων, που όμοια της δε συναντάμε σε κανένα μέρος της Ελλάδας (συκόμελο, μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού),αλλά και ντόπια αμυγδαλωτά πλασμένα με ανθόνερο.