Νησάκια απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο Ζακύνθου

ΝΗΣΑΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠ’ ΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τα τρία νησάκια που φαίνονται απέναντι απ΄ τον Άγιο Νικόλαο (Αγ. ΑνδρέαΑγ. ΙωάννουΑγ. Νικολάου) ανήκουν στη Ζάκυνθο. Το τελευταίο απέχει 300 μόλις μέτρα απ’ την ακτή. Με λίγη προσπάθεια πας και κολυμπώντας. Τα άλλα δύο είναι πιο μακριά προς βόρεια και χρειάζεσαι σίγουρα βάρκα. Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν τα ερείπεια ενός παλαιοχριστιανικού ναού. Σώζεται η κόγχη από το ιερό.

ΝΑΥΓΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Το σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου για τους ξένους είναι το ναυάγιο, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και βυθίστηκε το 1970. Υπάρχει καραβάκι που πηγαίνει εκεί, κάνοντας το γύρο του νησιού. Ξεκινάς 9 η ώρα το πρωί και γυρίζεις 6-7 το απόγευμα, με  2-3 στάσεις για μπάνιο και φαγητό.

Στα βορειοδυτικά θα συναντήσεις το χωριό Βολίμες, που αξίζει να επισκεφτείς. Ορεινό χωριό, το δεύτερο σε μέγεθος του νησιού μετά το Καταστάρι.

ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ

41 ναυτικά μίλια νότια από τη Ζάκυνθο και 41 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου υπάρχουν τα δύο μικρά νησάκια, οι Στροφάδες, που ανήκουν στο νομό Ζακύνθου. Οι Στροφάδες σχηματίζουν με τη Ζάκυνθο και την Πύλο (απέναντι στην Πελοπόνησο) ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Στο μικρότερο νησάκι υπάρχει ένα εκκλησάκι. Στο μεγαλύτερο βρίσκεται η περίφημη Μονή Στροφάδων που έχτισε ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Δούκας ο Λάσκαρις και η μητέρα του Ειρήνη Παλαιολογίνα.

Εδώ ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος, εδώ εκάρη μοναχός ο Άγιος Γρηγόριος ο 5ος, που απαγχόνισαν οι Τούρκοι. Κάποτε ζούσαν 20 έως και 40 μοναχοί, που καλλιεργούασν σιτάρι και είχαν αιγοπρόβατα. Τώρα παλεύει μόνος του ένας μοναχός, ο Παπα-Γρηγόρης. Παρηγοριά του ένα θαύμα της φύσης: χωρίς να υπάρχει βουνό στις Στροφάδες κι ενώ είναι εντελώς πεδινά, υπάρχουν πηγάδια με γλυκό νερό!

Τα νερά γύρω απ’ τις Στροφάδες έχουν το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου, γύρω στα 4500 μέτρα (Ιόνιο Ρήγμα).

Δυο ώρες με το ταχύπλοο απ’ το λιμάνι της Ζακύνθου, θα βρεθείς στις Στροφάδες. Ο φάρος που φαίνεται από μακριά σηματοδοτεί το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Το ταξίδι στη Ζάκυνθο τελειώνει εδώ. Κι από εδώ αρχίζει η νοσταλγία.


Διαβάστε ακόμα για τη Ζάκυνθο:

Σχολιάστε