Χαλκίδα

Χαλκίδα, ένα “νησί” στην Εύβοια με οδική πρόσβαση

Γύρω γύρω θάλασσα, παραλίες με αμμουδιά και βότσαλο, ουζερί, απέραντες βόλτες, παρεῒστικη ατμόσφαιρα και μόνο μια ώρα απ’ την Αθήνα. Ιδανική μικρή απόδραση για το Σαββατοκύριακο. Ακόμα εδώ είστε; Φύγαμε για Χαλκίδα!

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχεις πιάσει ένα δωμάτιο απέναντι απ’ την Πλαζ Παπαθανασίου. Έτσι, για να προσανατολιστούμε. Φτάνεις Παρασκευή απόγευμα, για να έχεις όλο το Σαββατοκύριακο μπροστά σου. Και ξυπνάς Σάββατο πρωί και τρελαίνεσαι. Απ’ το παράθυρό σου βλέπεις μέχρι και πενήντα ιστιοπλοϊκά να έρχονται απ’ το Ναυτικό Όμιλο με κατεύθυνση τη Λιανή Άμμο. Άσπρα, κίτρινα, κόκκινα, μπλε πανιά. Και κανό. Πάνε κι έρχονται κι αυτά μπροστά στα μάτια σου για την προπόνηση. Η Χαλκίδα έχει έναν απ’ τους καλύτερους ομίλους κανό. Αυτά το καλοκαίρι. Το χειμώνα, αν βρεθείς εδώ Σαββατοκύριακο, μπορεί να δεις μια οικογένεια δελφινιών. Έχουν κι αυτά τις δουλειές τους. Πάνε κάθε πρωί μέχρι την ιχθυόσκαλα κι επιστρέφουν. Το ωράριο είναι σχεδόν σταθερό, γύρω στις 8. Αλλά όχι όλες τις μέρες. Ονειρεύεσαι; Όχι. Βρίσκεσαι στη Χαλκίδα.

ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Η Χαλκίδα είναι φτιαγμένη για περπάτημα. Παραλία παραλία, εννοείται, όπως όλος ο καλός κόσμος. Πάνω απ’ την Πλαζ Παπαθανασίου υπάρχει το δασάκι του Φάρου, που προσφέρεται για βόλτες. Έχει τραπέζια για πικνίκ και παιδική χαρά. Το δασάκι είναι σε ύψωμα και προσφέρει μια καταπλητική θέα προς το Κόκκινο Σπίτι και τη Γέφυρα της Χαλκίδας.

Είναι αδύνατο να είσαι στη Χαλκίδα και να μη βγεις για περπάτημα. Σε κάθε στροφή, συναντάς μικρούς κόλπους με χαριτωμένες μαρίνες, πολύ γραφικές, που έχουν φτιάξει οι ψαράδες της κάθε γειτονιάς. Βαδίζοντας παραλιακά από την πλαζ Παπαθανασίου, πιάνεις έναν κατήφορο και φτάνεις στο κέντρο της πόλης, στην Παραλια Χαλκιδας. Εδώ δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Είναι πεζόδρομος με καφετέριες, ουζερί και ταβέρνες μέχρι τη γέφυρα.

Η κεντρική παραλία της Χαλκίδας αρχίζει από το Κόκκινο Σπίτι στην περιοχή Κρηπίδωμα και τελειώνει στην Παλιά Γέφυρα. Όλα σ’ έναν απέραντο παραλιακό πεζόδρομο όπου βρίσκονται οι καφετέριες. Η στενόμακρη, χαρούμενη πλατεία Αγ. Νικολάου φτάνει μέχρι την παραλία. Πίσω από το ιερό του Αγ. Νικολάου είναι ο κεντρικός, ο εμπορικός δρόμος της Χακλίδας, η οδός Αβάντων. (Οι Άβαντες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Χαλκίδας στην προϊστορική εποχή.) Ενημερωμένη αγορά με πολύ καλά εμπορικά.

ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Στη Γέφυρα Χαλκίδας είναι όλη η καλή ζωή της πόλης: αμέτρητες ψαροταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια με θέα τον Ευβοϊκό Κόλπο. Μην κολλήσεις μόνο στο παραδοσιακό χταπόδι στα κάρβουνα. Δοκίμασε και τον τηγανητό γόνο (μπεμπέ καλαμαράκια λουκούμια). Η αλήθεια είναι ότι αναρωτήθηκα γιατί επιτρέπεται να αλιεύουν τα καλαμαράκια τόσο μικρά, αλλά μια και τα είχαν ψαρέψει, άφησα για λίγος κατά μέρος την οικολογική μου συνείδηση και καταευχαριστήθηκα την άπαιχτη γεύση τους.

Κάτω από την παραλία Παπαθανασίου υπάρχει η καφετέριαIl Vendo” με 10 ψάθινες ομπρέλες. Δίπλα το ουζερί “Il Faro” κι άλλα δύο δεξιά κολλητά, το “Απάνεμο” και το “Θαλάμι”. Πιο πέρα είναι η ψησταριά “O Κούλης”, το ουζερί “Ελαία” (πρώην “Σαρδέλα”) και δίπλα ένα άλλο ουζερί, “Το Πιάτο”.

Πάρα πολλά κέντρα υπάρχουν μετά την παλιά γέφυρα, πηγαίνοντας για Άγιο Μηνά.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Στη Χαλκίδα δεν πληρώνεις εισιτήριο ακόμα και στις οργανωμένες παραλίες (δεν υπάρχουν πλαζ του ΕΟΤ). Η πρώτη παραλία που συναντάς μπαίνοντας στη Χαλκίδα από Αθήνα είναι η Λιανη Αμμος με ρηχά νερά και πολύ ψιλή άμμο. Εκτός από μπάνιο, μπορείς να παίξεις και τένις στα γήπεδα.

Σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια βρίσκεται η πλαζ Παπαθανασίου. Έχεις φτάσει πια στο κέντρο της πόλης και σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της. Αν προλάβεις, μπορείς να καβατζώσεις μια από τις 6 ψάθινες ομπρέλες που έχει βάλει ο Δήμος. Εδώ κολυμπάς με θέα το Φάρο. Απ’ έξω η παραλία είναι με χαλίκι και βραχάκια. Λίγο πιο μέσα, υπάρχει άμμος.

Προχωρώντας προς την κεντρική Χαλκίδα συναντάς 2-3 πλακόστρωτες πλατειούλες που έχουν σκαλιά μέχρι τη θάλασσα για να κάνεις μπάνιο. Κολλητά, στον επόμενο κολπάκο, είναι οι Συκιές, με άμμο. Παραδίπλα βρίσκεται το Κουρέντι, με άμμο έξω και μέσα.

Περνώντας τη Γέφυρα συναντάμε την παραλία Άγιος Μηνάς με αμμουδιά μέσα και έξω, και την παραλία Δροσιά. Η Δροσιά Ευβοίας δεν ανήκει στη Χαλκίδα. Έχουμε βγει πια απ’ την πόλη κι ας μην το καταλαβαίνεις, μια και τα σπίτια είναι κολλητά απ’ τη μια περιοχή στην άλλη.

Στη συνέχεια συναντάμε τα Λουκίσια και μετά τις Αλυκές. Οι Αλυκές δεν είναι φυσική παραλία, την έχουν δημιουργήσει τεχνητά μεταφέροντας άμμο. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά κέντρα. Όλη η Αθήνα εδώ μαζεύεται. Η Bouka είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη παραλία της Χαλκίδας, με λεπτό βοτσαλάκι. Εδώ βρίσκεις ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες, beach volley, εστιατόρια και καφετέριες.

ΕΥΒΟΙΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σε λογικές αποστάσεις από τη Χαλκίδα υπάρχουν αρκετές γνωστές, πολύ καλές παραλίες, όπου μπορείς να καθίσεις και για φαγητό: Νέα Αρτάκη, Πολιτικά Ευβοίας, Λιμνιώνας, Δάφνη Ευβοίας.

ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ

Ίσως το πιο εντυπωσιακό που μπορείς να δεις στη Χαλκίδα είναι η άμπωτη και η παλίρροια. Ιδιαίτερα στη Λιανή Άμμο που είναι πολύ ρηχά τα νερά, φαίνεται πολύ έντονα το πρωί που η θάλασσα είναι τραβηγμένη μέσα. Και πάει ρολόι. Έξι ώρες μέσα, έξι ώρες έξω και 10 λεπτά ακίνητη. Εδώ μαζεύεται πολύς κόσμος κάθε μέρα. Άμα είναι μέσα τα νερά, περπατάς αρκετά στη Λιανή Άμμο μέχρι να μπεις για να κάνεις μπάνιο. Τότε βλέπεις τους ντόπιους που μπήγουν στην άμμο μπετόβεργες κι όταν γραπώσει τη βέργα το κοχύλι, το τσιμπάνε και το βγάζουν έξω. Έτσι μαζεύουν τις αχοιβάδες και τις πετροσωλήνες για τα ουζερί.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ

Περνώντας τη Γέφυρα, βρίσκεσαι στην περιοχή Καράμπαμπα (η αρχαία Κάνηθος).  Παρ’ όλο που είναι στη Στερεά Ελλάδα, ανήκει στο Δήμο της Χαλκίδας. Το Κάστρο Καράμπαμπα είναι ενετικό, όμως υπάρχουν και τμήματα από την αρχαία πόλη της Κανήθου. Στο Κάστρο ο Δήμος διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες καρέκλες) κάθε Σαββατοκύριακο απ’ τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, άλλοτε με εισιτήριο κι άλλοτε χωρίς. Όποιος προλάβει κάθεται σε καρέκλα, οι υπόλοιποι σε κάποια πέτρα. Μέσα στο Κάστρο υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Δεν λειτουργεί τακτικά, μόνο για κάποιο γάμο ή βάφτιση.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Από το προαύλιο της Μέσα Παναγίτσας αντικρύζεις μια καταπληκτική θέα: όλη τη Χαλκίδα, την Παλιά Γέφυρα, το Κόκκινο Σπίτι. Το εκκλησάκι είναι πολύ παλιό (11ου 12ου αιώνα), αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Υπάρχει και η Έξω Παναγίτσα, έξω απ’ τη Χαλκίδα, στο δρόμο προς την Αρτάκη.

Την Κυριακή, μπορείς να παρακολουθήσεΙς τη λειτουργία και σ’ ένα άλλο μαγευτικό ξωκλήσι, την Παναγία Λαγκαδιώτισσα (γιορτάζει 7 Σεπτεμβρίου), ανάμεσα σε δέντρα πάνω σ’ ένα λοφάκι. Το έχουν φτιάξει πρόσφυγες απ’ τη Λαγκάδα της Μικράς Ασίας. Η περιοχή έχει πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το ίδιο και η Νέα Αρτάκη (η παλαιά Αρτάκη εννοείται ήταν στη Μικρά Ασία).

Στον μέσα παράλληλο δρόμο απ’ την παραλία, όπου επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, βρίσκεται η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου, η μητρόπολη της Χαλκίδας. Πολύ παλιά, όμορφη εκκλησία με παλιά ξύλινα τέμπλα. Όπως περπατάμε για τη νέα γέφυρα, δεξιά είναι το λιμάνι και αριστερά ο μεγάλος Ναός της Αγίας Παρασκευής, χτισμένος πάνω στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδας. Οι ιωνικού ρυθμού κίονες είναι αυτοί που υπήρχαν στον αρχαίο ναό. Μέσα οι τοίχοι είναι πέτρινοι, χωρίς τοιχογραφίες. Απλή κατάσταση, καλή αύρα, τεράστιος χώρος. Χάνεσαι ανάμεσα στο πλήθος και συγκεντρώνεσαι. Βοήθειά σου η Αγία Παρασκευή, η πολιούχος της Χαλκίδας. Στις 26 Ιουλίου που γιορτάζει η Χαλκίδα έχει αργία.

Η περιοχή έχει πολλά μοναστήρια. Έξω απ’τη Χαλκίδα υπάρχει ο Άγιος Γεώργιος Αρμάς. Ονομάζεται έτσι από μια επιγραφή που υπάρχει πίσω απ’ το ιερό και αναφέρει τη χρονολογία ίδρυσής του (στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης με γράμματα, «αρμα» σημαίνει 1100).

ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Η Χαλκίδα είναι μια πόλη χωρισμένη στα δύο από μια Γέφυρα. Το βράδυ άραξε εδώ για να χαζέψεις τα καράβια αρόδου που περιμένουν ν’ ανοίξει η γέφυρα για να περάσουν. Από κρουαζιερόπλοια μέχρι ιστιοφόρα και μεγάλα πολεμικά. Πόση ώρα κάνουν να περάσουν; Αυτό εξαρτάται απ’ την παλίρροια. Πόση ώρα θα μείνεις εσύ εκεί; Αυτό εξαρτάται απ’ την καλή παρέα.

Διαβάστε Ακόμα για την Εύβοια:

Σχολιάστε