Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Θεσσαλονίκη έχει να παρουσιάσει πολλά μνημεία των ρωμαικών, των παλαιοχριστιανικών και των βυζαντινών χρόνων. Ιδιαίτερα οι χριστιανικοί ναοί, με την αρχιτεκτονική τους μορφή, με τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά, αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της.

Ρωμαική Αγορά

Χαρακτηριστικό της μνημείο είναι η Ρωμαική Αγορά. Βρίσκεται στην επάνω πλευρά της πλατείας Δικαστηρίων κάτω από τον Άγιο Δημήτριο και αποκαλύφθηκε όταν θέλησαν να θεμελιώσουν το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαιότερες κατασκευές της Αγοράς είναι μία υπόγεια διπλή στοά, ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφία.

Το τόξο του Γαλέριου

Το τόξο του Γαλέριου, η Καμάρα βρίσκεται στα δεξιά και αριστερά της Εγνατίας Οδού. Χτίστηκε για σκοπό τιμητικό και θριαμβικό. Το τόξο συμβολίζει την οριστική νίκητου Γαλέριου εναντίον των Περσών. Ένα τμήμα των ανακτόρων του Γαλερίου σώζονται στη νοτιοανατολική πλευρά που σήμερα ονομάζεται Πλατεία Ναυαρίνου.

 Ροτόντα

Η Ροτόντα είναι ο σημερινός ναός του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε από το Γαλέριο για μαυσωλείο. Το κτίριο είναι κυκλικό με τρούλο. Στην ανατολική κόγχη προστέθηκε αψίδα και σχηματίστηκε ιερό όταν έγινε ναός.

Τα Τείχη και ο Λευκός Πύργος

Τα Τείχη και ο Λευκός Πύργος έσωζαν τη Θεσσαλονίκη για ένα διάστημα χιλίων χρόνων από τουςεχθρούς της. Είναι χτισμένα με πέτρες και ασβέστη και κατά διαστήματα με τούβλα

Χριστιανικοί Ναοί

Οι χριστιανικοί ναοί δεσπόζουν σε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ο ναός της Αχειροποιήτου Θεοτόκου βρίσκεται στην οδό της Αγίας Σοφίας. Χτίστηκε στα χρόνια της Θεοτόκου και έχει ξύλινη σκέπη. Επίσης επιβλητικός είναι ο Ναός του Αγίου Δημητρίου. Έχει τέσσερις ξεχωριστές στέγες και τμήμα του Ναού κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του1917. Αλλεπάλληλες εκκλησίες, καινούριες και παλιές υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Οι αμέτρητοι θα λέγαμε επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αποκομίζουν της καλύτερες εντυπώσεις επιστρέφοντας από αυτήν. Πρόκειται για μία μαγευτική πόλη που προσφέρει πλήθος επιλογών σε πνευματικό, πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διασκέδασης .Αξίζει να βρεθείτε σε αυτήν και να κλέψετε λίγο από τη μοναδική μαγεία της.


[L- Thessalonikh]


Σχολιάστε