Βουδαπέστη – Ουγγαρία

Ταξιδεύει η Άννα Καραμεσίνη

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας που δημιουργήθηκε το 1873 από την ένωση τριών ιστορικών πόλεων της Buda, της Obuda και της Pest. Η Obuda και η Buda βρίσκονται σε λόφους ενώ η Pest βρίσκεται στους κάμπους. Ανάμεσά τους περνάει ο ποταμός Δούναβης που χωρίζει την Buda και Obuda από την Pest. Στη Βουδαπέστη υπάρχουν 9 γέφυρες και 3 νησιά (Margaret Island, Obuda Island και Csepel Island).

voudapesti

Τα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε να τα ανακαλύψετε περπατώντας. Υπάρχουν όμως και τα μέσα μεταφοράς που σας πάνε σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Το νόσμιμα της Ουγγαρίας είναι το φιορίνι (1€ ισούται περίπου με 314 φιορίνια). Οι τιμές είναι αρκετά καλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για φαγητό θα βρείτε πολλά μέρη με παραδοσιακή ουγγρική κουζίνα αλλά και διεθνή κουζίνα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ουγγρική κουζίνα προτιμήστε το εθνικό πιάτο της χώρας το gulas (σούπα με μοσχάρι, καυτερή σάλτσα και λαχανικά), το toltott kaposzta (μία παραλλαγή των λαχανοντολμάδων που σερβίρεται με ξινή κρέμα και πάπρικα), για σνακ δοκιμάστε τα langos (τηγανόψωμα με ξινή κρέμα, τυρί και μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά της αρεσκείας σας).

boudapesti

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα kurtoskalacs (από ζύμη παρόμοια με εκείνη του κέικ, πασπαλισμένο με ζάχαρη, που ψήνετε στα κάρβουνα σα σουβλιστό και βγαίνει σε γεύσεις βανίλια, κακάο, φουντούκι και κανέλα). Αν είστε λάτρεις των σπα και των θερμών λουτρών η Βουδαπέστη είναι η πόλη σας. Είναι γεμάτη από αυτά με κορυφαία τα λουτρά στο ξενοδοχείο Gellert αλλά και για πιο χαμηλές τιμές μπορείτε να επισκεφτείτε τα Szechenyi Spa (δίπλα από το ζωολογικό κήπο). Καλή πρόταση για δωράκια είναι τα χειροποίητα κρύσταλλα και διάφορα αντικείμενα κατασκευασμένα από γυαλί.

TOP 10 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το νεογοτθικού ρυθμού κοινοβούλιο της Ουγγαρίας το οποίο χτίστηκε το 19ο αιώνα στην Πέστη και ο σχεδιασμός του βασίστηκε στο κοινοβούλιο του Λονδίνου. Οι διαστάσεις του είναι 268μ. μήκος, 118μ. πλάτος και έχει 691 αίθουσες. Στην πρόσοψή του θα δείτε τα 88 αγάλματα βασιλιάδων και ηγετών της χώρας, καθώς και δύο μεγάλα, επιβλητικά λιοντάρια. Για να πάτε στο κοινοβούλιο παίρνετε τη γραμμή M2 του μετρό και κατεβαίνετε στη στάση Kossuth Ter.

koinovoylio voudapestis

Βασιλική Αγίου Στεφάνου. Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1851 και χρειάστηκαν 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί από τρεις διαφορετικούς αρχιτέκτονες. Θεωρείται βασιλικού ρυθμού λόγω του μεγάλου όγκου της. Πήρε τ’ όνομά της προς τιμήν του Αγίου Στεφάνου ο οποίος ήταν ο πρώτος χριστιανός βασιλιάς της Ουγγαρίας. Στο παρεκκλήσι του ναού φυλάσσεται το δεξί χέρι του αγίου. Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε στην είσοδο της εκκλησίας τις 12 κεφαλές των Αποστόλων, ενώ στο καμπαναριό της εκκλησίας δεσπόζει μία επιβλητική καμπάνα 9 περίπου τόνων δώρο των Γερμανών στους Ούγγρους για την αποκατάσταση της αρχική καμπάνας την οποία  είχαν πάρει το 1944 οι Ναζί.  Για να πάτε στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις τρεις γραμμές του μετρό (M1, M2, M3) και να κατεβείτε στη στάση Deak Ferenc Ter.

Πλατεία Ηρώων. Χτίστηκε προς τιμή των ηρώων της Ουγγαρίας. Στο μνημείο περιλαμβάνεται σειρά από αγάλματα που αντιπροσωπεύουν ήρωες, βασιλιάδες, κυβερνήτες και εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας. Σ ‘ αυτούς περιλαμβάνεται και ο Στέφανος Α’ που έφερε το χριστιανισμό. Στη βάση βλέπουμε τους 7 πολέμαρχους των φυλών της Ουγγαρίας. Στο κέντρο βλέπουμε τη στήλη της χιλιετίας όπου στην κορυφή της δεσπόζει το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ. Για να πάτε στην πλατεία των Ηρώων θα πάρετε τη γραμμή M2 του μετρό και θα κατέβετε στη στάση Hosok Ter.

PLATEIA HROON

Συναγωγή της οδού Dohany. Χτίστηκε το διάστημα 1854-1859 και είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Εσωτερικά σχεδιάστηκε από το Frigyes Feszl και μπορούν να φιλοξενηθούν 3000 κόσμος

Κάστρο του Λόφου (Varhegy). Χτίστηκε το 13 αιώνα στη Βούδα. Στο πέρασμα των χρόνων το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές. Όταν ήταν βασιλιάς της Ουγγαρία ο Λάγιος ο Μέγας έχτισε ένα παλάτι στο λόφο. Αργότερα ο βασιλιάς Σιγμούνδος του Λουξεμβούργου μεγάλωσε το παλάτι που έγινε από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το 1714-1723 ένα νέο παλάτι αντικατέστησε το παλιό που καταστράφηκε από τους Τούρκους την εποχή που βασίλευε ο Κάρολος Γ’ των Αψβούργων. Το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε το 1810 αλλά και από επίθεση που δέχτηκε κατά την ουγγρική επανάσταση. Το κάστρο γνώρισε και άλλες καταστροφές ώσπου τη δεκαετία του ’50 επανήλθε ολοκληρωτικά. Στο κάστρο υπάρχουν διάφορα μουσεία όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο ενώ στους χώρους του περιλαμβάνονται 203 δωμάτια

KASTRO TOY LOFOY

Ο Πύργος των Ψαράδων. Χτίστηκε το 1905 και αποτελείται από 7 πύργους που συμβολίζουν τις 7 φυλές των Μαγγυάρων. Πήρε τ’ όνομά του λόγω των ψαράδων που πουλούσαν ψάρια στην πλατεία. Η θέα είναι εκπληκτική και μπορείτε να δείτε το Κοινοβούλιο, το νησί της Μαργαρίτας, τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου και πολλά ακόμη αξιοθέατα. Κατά την είσοδό σας στον προμαχώνα θα δείτε ένα ακόμη άγαλμα του Αγίου Στεφάνου.

PYRGOS TON PSARADON

Εκκλησία Ματτία. Χτίστηκε το 13 αιώνα και ονομάστηκε έτσι από το βασιλιά Ματθαίο, προστάτη της διαφώτισης. Το 1541 με την επέλαση των Τούρκων μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί. Το 1686 όταν οι Τούρκοι έφυγαν ο ναός αναστηλώθηκε σε στυλ μπαρόκ ενώ σώζονται ακόμη κάποια γοτθικά στοιχεία. Για να φτάσετε στο Κάστρο, στον Πύργο των Ψαράδων και στην Εκκλησία του Ματτία, πρέπει να πάρετε τη γραμμή M2 του μετρό, να κατέβετε στη στάση Moszkva ter και έπειτα ή να περπατήσετε ή να πάρετε το λεωφορείο 16 Α.

EKKLISIA TOY MATIA

Λόφος Γκέλερτ. Πήρε τ’ όνομά του από τον επίσκοπο Γκέλερτ που έφερε το χριστιανισμό στην Ουγγαρία. Την κορυφή υπάρχει ένα φρούριο που είχε χτιστεί για να ελέγχεται η πόλη. Τα τείχη του φρουρίου γκρεμίστηκαν όταν οι Αψβούργοι νίκησαν τους Αυστροούγγρους. Το φρούριο τότε χρησιμοποιήθηκε από τον ουγγρικό στρατό. Σήμερα στη θέση του φρουρίου υπάρχει ένα τουριστικό ξενοδοχείο. Επίσης στο λόφο από το 1926 υπάρχει η εκκλησία του σπηλαίου η οποία ιδρύθηκε από τους ιερείς του τάγματος του Παύλου.

Γέφυρα των Αλυσίδων. Η πρώτη γέφυρα στη Βουδαπέστη. Σχεδιάστηκε το 1839 από τον William Tierney Clark. Το 1852 προστέθηκαν στη γέφυρα αγάλματα λιονταριών που είναι σύμβολα της Ουγγαρίας  Η πρώτη γέφυρα στη Βουδαπέστη. Σχεδιάστηκε το 1839 από τον William Tierney Clark. Το 1852 προστέθηκαν στη γέφυρα αγάλματα λιονταριών που είναι σύμβολα της Ουγγαρίας. Νησάκι της Μαργαρίτας. Περιοχή αναψυχής με βασικά αξιοθέατα τον Πύργο του νερoύ και τη μουσική κρήνη που προστατεύονται από την UNESCO.

GEFYRA TON ALISIDON

Νησάκι της Μαργαρίτας. Περιοχή αναψυχής με βασικά αξιοθέατα τον Πύργο του νερού και τη μουσική κρήνη που προστατεύονται από την UNESCO.

 

NISAKI THS MARGARITAS

, ,

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση