Γαλαξίδι, ένας ονειρεμένος προορισμός

Γαλαξίδι στη Φωκίδα

Η Ελλάδα θεωρείται μία αμιγώς τουριστική χώρα γιατί διαθέτει πλήθος τοποθεσιών, που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί είτε έρχεται από το εξωτερικό είτε είναι Έλληνας. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και αν κάποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη χώρα, ακόμα και αν ταξιδεύει από μικρός να πει πως έχει δει και απολαύσει όλα τα υπέροχα μέρη της. Μέρη πλούσια σε γραφικότητα, φύση, αξιοθέατα, πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και κέντρα διασκεδάσεως και εγκαταστάσεις για διάφορα σπορ που σχετίζονται με την φύση

Ένας αληθινά ονειρεμένος προορισμός που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι το μαγευτικό Γαλαξίδι. Έπειτα από μία υπέροχη διαδρομή, μέσα από τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, στον μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου, με θέα σε βραχονησίδες και φάρους βρίσκεται ο τελικός σας προορισμός.

Γραφικά σοκάκια, καφενεία και ταβέρνες, ηρεμία, φύση, δεμένα καΐκια και ιστιοφόρα, διατηρητέα αρχοντικά και καπετανόσπιτα καθώς και πολλά αξιοθέατα το Γαλαξείδι αποτελεί ένα στεριανό νησί που σε αιχμαλωτίζει με την αισθητική και την ησυχία του.

Πρόκειται για έναν από τους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, όλα τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και δεν ξεπερνούν τα δυο πατώματα. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι ντόπιοι, «όλοι έχουν δικαίωμα στη θέα προς τους Δελφούς».

Η πόλη του Γαλαξιδίου

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καλύπτεται από πλιθόχτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το λαμπρό παρελθόν της. Το ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ναυτικοί επηρέασε έντονα την αρχιτεκτονική του μέρους, αφού για την κατασκευή των σπιτιών τους χρησιμοποίησαν υλικά από όλο τον κόσμο, καθώς και διάφορες τεχνοτροπίες που συναντούσαν, στα πολλά τους ταξίδια. Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850 ενώ οι τοίχοι πολλών, έχουν φιλοτεχνηθεί από Ιταλούς ζωγράφους. Μερικά από τα αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την τεχνοτροπία τους είναι το Μπουρζέϊκο του Κατσούλη, το Δεδουσαίϊκο του καραβοκύρη Δεδούση, το Μοσχολαίϊκο, το Νινέϊκο του Π. Τσούνα κ.α.

Που να πάτε, τι να δέιτε, που να διασκεδάσετε, τι να φάτε στο Γαλαξίδι

Οι επισκέπτες μπορούν να ξεκινήσουν την βόλτα τους από το κεντρικό λιμανάκι, όπου δεκάδες ψαρόβαρκες λικνίζονται απαλά σε έναν δικό τους αισθησιακό χορό, με φόντο τα φώτα από τις καφετέριες και τις ταβέρνες, που απλώνονται στα αριστερά του κόλπου.

Παρά τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, το Γαλαξείδι έχει πλήθος από όμορφα, οικονομικά, γραφικά ταβερνάκια που με τις γαργαλιστικές μυρωδιές των φρέσκων ψαριών και λοιπών θαλασσινών που ψήνονται στα κάρβουνα σε υπνωτίζουν, κάνοντας σε να μην μπορείς να αντισταθείς.

galaksidi fokidas 1

Τοπικά προϊόντα στο Γαλαξίδι

Εκλεκτά φρέσκα θαλασσινά, ούζο και όμορφες ιστορίες από ψαράδες που μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο ποίημα του Νίκου Καββαδία μετατρέπουν ένα απλό δείπνο σε μία μοναδική εμπειρία.

Το πιο γνωστό τοπικό παραδοσιακό γλυκό στο Γαλαξίδι είναι το ραβανί με ρύζι. Μιάζει με χαλβά Φαρσάλων και η προέλευσή του έχει να κάνει με τη ναυτική παράδοση του τόπου αφού έπρεπε το γλυκό να μπορεί να συντηρηθεί για καιρό εκτός ψυγείου για τα ταξίδια. Στο Γαλαξίδι ακόμα θα βρείτε πολλά τοπικά προϊόντα, με ένα από αυτά είναι οι ξακουστές ελιές από των ελαιώνα της Άμφισσας , ακόμα γλυκά του κουταλιού παραγωγής τους, σπιτικές παραδοσιακές μαρμελάδες, τυριά και κρέατα ντόπια

Χαρακτηριστικό είναι το αίσθημα φιλοξενίας και η θέρμη με την οποία αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι κάτοικοι (καταστηματάρχες και μη) τους τουρίστες. Το δείπνο κλείνει πάντα με καταπληκτικά φρούτα γαρνιρισμένα με μπόλικο γλυκό του κουταλιού ή μέλι που σερβίρουν στο τέλος του γεύματος. Έπειτα οι επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την βραδιά τους, στα πολλά μπαράκια, που βρίσκονται διασκορπισμένα κατά μήκος του λιμανιού ή και στην Αράχωβα που απέχει μόλις μισή ώρα, αν και η μαγευτική εικόνα του φωτισμένου λιμανιού το βράδυ, δύσκολα αφήνει κάποιον επισκέπτη να φύγει για να αναζητήσει κάποια μακρινή και έντονη διασκέδαση.

Οι επισκέπτες ξεκινώντας την μέρα τους έπειτα από το πλούσιο χαρακτηριστικό πρωινό που σερβίρουν όλα τα καταλύματα της περιοχής έχουν πλήθος από αξιοθέατα για να θαυμάσουν.

Εκκλησίες Μοναστήρια στο Γαλαξίδι

Στο Γαλαξίδι σώζονται μέχρι σήμερα αρκετά τμήματα του τείχους, που προστάτευε την αρχαία πόλη και τα οποία σημαδεύουν τα όριά της. Το μεγαλύτερο από τα τμήματα αυτά υπάρχει στη συνοικία Κάβος, ενώ χρονολογικά τοποθετείται στους Ελληνιστικούς χρόνους, ή στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι-ερευνητές Έφη Μπαζιωτοπούλου και Πάνος Βαλαβάνης επεσήμαναν στη θέση ”Κεφαλάρι” μια τυπική ακρόπολη της προϊστορικής εποχής. Αποκάλυψαν επίσης στην περιοχή του εξωκκλησιού Άγιος Αθανάσιος, τα λείψανα ενός μικρού οχυρωμένου οικισμού από τα προϊστορικά χρόνια, ίσως τα μυκηναϊκά.

Αξιόλογο μνημείο αποτελεί και ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό. Τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ το 1800 οι Γαλαξιδιώτες, με δικά τους έξοδα, άρχισαν τις εργασίες για την κατασκευή μεγαλύτερου ναού. Το 1900 χτίστηκε η σημερινή εκκλησία. Η απόφαση πάρθηκε από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαπέτρο το 1896. Αρχιτέκτονες ήταν ο Γερμανός Χάγερ και ο Κωνσταντίνος Παπαπέτρος. Η εκκλησία είναι Βυζαντινού ρυθμού με δύο καμπαναριά και τρούλο, ο οποίος είναι τρίκλιτος. Στο καμπαναριό υπάρχει το μεγάλο ωρολόγιο της πόλης, το οποίο δώρισαν το 1908 οι αδερφοί Νικόλαος & Παύλος Σιδηρόπουλος. Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1840-1850 και είναι τεχνοτροπίας «μπαρόκ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μονή Αγίου Σωτήρος. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων σε έναν κοντινό λόφο, νότια του Γαλαξειδίου. Η εκκλησία υπήρχε από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης, αλλά ένας καταστροφικός σεισμός, στις αρχές του 13ου αιώνα τη κατέστρεψε. Ύστερα από παρακλήσεις των κατοίκων ο Δεσπότης της Ηπείρου Δούκας Μιχαήλ Β΄ Άγγελος Κομνηνός έκτισε καινούριο, γύρω στο 1250 μ.Χ.
Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Ο ναΐσκος είναι μονόκλιτος, σταυρεπίστεγος με ορθογώνια κάτοψη. Το 1750 ιδρύθηκε ανδρικό μοναστήρι αλλά ο σεισμός του 1756 γκρέμισε το καθολικό της μονής και έκοψε την παροχή νερού με αποτέλεσμα να ερημωθεί. Το 1927 εγκαταστάθηκαν μερικοί μοναχοί, οι οποίοι όμως έφυγαν 5 χρόνια αργότερα. Η ουσιαστική ανασυγκρότηση της μονής έγινε το 1989, ύστερα από ενέργειες του μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα. Το 1990 εγκαταστάθηκε η μοναχή Ισιδώρα, η οποία επιμελείται το μοναστήρι και τον γύρω χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια κρύπτη της ερειπωμένης εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος βρέθηκε το «Χρονικό του Γαλαξειδίου» από τον Κωνσταντίνο Σάθα το 1864, το οποίο είχε γραφτεί από τον ιερομόναχο Ευθύμιο το 1703.

galaksidi fokidas2

Αρχαιολογικοί Χώροι Αρχαίοι Τάφοι

Σε απομονωμένο και απόκρημνο βράχο, που προεξέχει στην περιοχή της Πέρα Πάντας, μέσα στο άλσος, υπάρχει ευρύχωρος λαξευτός τάφος. Την προσοχή τραβούν οι τρεις λάρνακες, πάνω από τις οποίες δεσπόζουν λαξευμένα τρία αρκοσόλια. Ο τάφος είναι της υστερορωμαϊκής εποχής. Κατά τη γνώμη των αρχαιολόγων, χρησιμοποιήθηκε για κατακόμβη στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Παρόμοιος τάφος υπάρχει στα αριστερά του δρόμου προς το Γαλαξείδι, στην περιοχή ”Καλαφάτη”. Αυτός ο τάφος είναι σχεδόν υπόγειος με κυκλική προς τα δυτικά πόρτα, όχι ιδιαίτερα επεξεργασμένος, λαξευμένος σε μικρό σχετικά βράχο και ανήκει στην πρωτοχριστιανική εποχής. (προστατεύεται από την Αρχαιολογία Δελφών)

Μέσα στην πόλη και κοντά στην πλατεία Ηρώων, ύστερα από ανασκαφές βρέθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, τριάντα περίπου τάφων. Τα σχετικά ευρήματα υπάρχουν στο Μουσείο Γαλαξειδίου.

Νοτιοδυτικά της πόλης, κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Βλασίου, έχουν βρεθεί οκτώ τάφοι υστερογεωμετρικών χρόνων. Λαξευτοί τάφοι της Ρωμαϊκής εποχής υπάρχουν και στους βράχους πάνω από το μοναστήρι του Σωτήρος.

Στο νοτιότατο νησάκι της Αψηφιάς οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κατάλοιπα προϊστορικής εγκατάστασης. Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Lerat και Chamoux τοποθετούν πάνω στην Αψηφιά ιερό του Απόλλωνα. Τέλος το νησάκι πρέπει να χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, κατά τη διάρκεια της υστερορωμαϊκής, ή πρώιμης Βυζαντινής εποχής, στη διάρκεια των Σλαβικών επιδρομών. Σε απόσταση 3 χλμ. από το Γαλαξείδι, στο νέο Εθνικό δρόμο προς Ναύπακτο, σχηματίζεται ο γραφικός ορμίσκος Ανεμοκάμπι. Στον εκεί σχηματιζόμενο λοφίσκο, που φέρει το όνομα νησάκι, ανακαλύφθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ σώζονται και τα θεμέλια μεγάλου ορθογωνίου οικοδομήματος, τμήμα οχυρωματικού τείχου, καθώς και αρχαία φρεάτια.

Στο Δ.Δ. Πεντεορίων έχουν απομείνει αρχαία τείχη στην ”Τζιτομή” και στο ξωκλήσι της Παναγίας, ο θαμμένος αναξιοποίητος αρχαιολογικός πλούτος, το παλάτι του Βασιλιά, τα ψηφιδωτά, τα διάφορα ευρήματα, που οι δραστηριότητες των γεωργών φέρνουν κατά καιρούς στην επιφάνεια.
Στη θέση ´´Παλάτια´´ βρίσκονται οι τάφοι των θρυλικών αρματολών Αστραπόγιαννου και Λαμπέτη, που ύμνησε δια του μνημόσυνου ποιήματός του ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Υπάρχουν επίσης τάφοι που πιθανολογείται ότι είναι Μακεδονικοί. Τέλος ερευνάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών ένα μεγάλο σπήλαιο στην περιοχή.

Στη Βουνιχώρα και στη θέση ”Μπουρνιάς” υπάρχουν Πελασγικά τείχη. Ομοίως τέτοια τείχη υπάρχουν στις θέσεις ”Μάρμαρα” και ”Πετρίδι”.

Στο Δ.Δ. Αγίων Πάντων και βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει οχυρωματικός περίβολος 4ου αιώνα π.Χ. (κλασσικής εποχής). Εκεί υπήρχε αρχαίο μαρμάρινο φρούριο και έχουν βρεθεί επίσης νομίσματα Ρωμαϊκής εποχής αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ανασκαφές. Έξω από το χωριό βρίσκεται παλιός Βυζαντινός ναός, εντός σπηλαίου, με το όνομα ”Βαρνάκοβα”, το οποίο πιστεύεται ότι λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο.
Αξιόλογα μνημεία με Ομηρικές επιγραφές υπάρχουν και στο νεκροταφείο ενώ ένα ακόμα σπουδαίο αξιοθέατο που δεν θα έπρεπε να παραλείψει να επισκεφτεί κανείς, είναι το Σχολείο του Καποδίστρια.
Στο Γαλαξείδι έχουν ακόμα επισημανθεί Μυκηναϊκές εγκαταστάσεις, του 14ου μέχρι του 11ου π.Χ. αιώνα και σχετικά ευρήματα υπάρχουν στο Μουσείο της πόλης.

Στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν ναυάγια αρχαίων πλοίων, από τα οποία κατά καιρούς έρχονται στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως αμφορείς και αρκετά Μακεδονικά και Ρωμαϊκά νομίσματα του 400 έως 200 π.Χ. Από τα ευρήματα αυτά οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι στο ιστορικό αυτό λιμάνι έγιναν ναυμαχίες μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων, γύρω στο 168 π.Χ.

Παράλληλα με την περιήγηση του στα αξιοθέατρα του Γαλαξιδίου ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί και τα τοπικά μουσεία.

Μουσεία Πινακοθήκες

Το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο Γαλαξειδίου είναι ένα από τα πρώτα και τα καλύτερα της χώρας. Στις δύο μεγάλες αίθουσες του κτιρίου που συστεγάζονται το Αρχαιολογικό μουσείο και το Ναυτικό και Εθνολογικό μουσείο είναι συγκεντρωμένα αντικείμενα, που έχουν σχέση με τα καράβια και τη θάλασσα και φέρουν το όνομα ”Ναυτική Πινακοθήκη”.

Εμπνευστής και ιδρυτής της Πινακοθήκης από το 1928 είναι ο ιατρός Ευθ. Βλάμης. Από τα αντικείμενα της Πινακοθήκης αναφέρουμε τους πίνακες των ιστιοφόρων, στους οποίους απεικονίζονταν τα καράβια των καραβοκυραίων, οι οποίοι ανέθεταν σε Έλληνες, ή ξένους ζωγράφους να τους φτιάξουν τα ”κάδρα” των καραβιών τους, με τα οποία στόλιζαν τα σαλόνια των σπιτιών τους. Πολλά καράβια είναι ζωγραφισμένα στη Βενετία, τη Μασσαλία, το Λιβόρνο, τη Μάλτα από αξιόλογους Ιταλούς και άλλους ζωγράφους, από το 1861 και μετά.

Αρκετοί πίνακες είναι ζωγραφισμένοι από Έλληνες ζωγράφους επώνυμους και λαϊκούς.
Η τεχνική των καραβογράφων ήταν η ”φωτογραφική”, δηλαδή απεικόνιζαν ακριβώς την πλευρά του πλοίου, που ήταν αραγμένο. Ζωγράφιζαν το καθετί και οι λεπτομέρειες είναι ατελείωτες. Σπουδαία εκθέματα είναι και τα ακρόπρωρα. Πρόκειται για ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, που τοποθετούνταν στο μπροστινό άκρο του καραβιού, για ομορφιά του καραβιού και για εξορκισμό των κυμάτων).

galaksidi fokidas

Μέσα στα εκθέματα οι επισκέπτες συναντούν και πλήθος από ναυτικά όργανα (εξάντες, πυξίδες, δρομόμετρα, φανοί πορείας κ.ά.), καθώς και τα νηολόγια των Γαλαξειδιώτικων καραβιών, ναυλοσύμφωνα, ασφάλιστρα, διπλώματα, ημερολόγια, εκθέματα από την επανάσταση του 1821 και οι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου και καπετάνιου Πέτρου Πετραντζά (1857-1942).
Σε γυάλινη προθήκη φυλάσσεται το ”Χρονικό του Γαλαξειδίου”, γραμμένο το 1703 από τον Ιερομόναχο Ευθύμιο, που βρήκε και εξέδωσε ο Κ. Ν. Σάθας το 1865. Στη μικρή αίθουσα υπάρχουν αντικείμενα εθνολογικά και ιστορικά από τη μακρόχρονη, πολεμική διαδρομή του τόπου. Τέλος το μουσείο φιλοξενεί έργα λαϊκών ζωγράφων και τεχνιτών.

Αρχαιολογικά Ευρήματα

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα έχει δώσει κατά καιρούς η γη του Γαλαξειδίου, από τυχαίες, ή συστηματικές ανασκαφές. Από αυτά τα ευρήματα τα περισσότερα και ίσως τα πλέον αξιόλογα, έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, στο Βρετανικό Μουσείο, ή στο Μουσείο του Λούβρου , κάποια βρίσκονται στην Αθήνα και ένα μέρος υπάρχει στην αρχαιολογική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Γαλαξειδίου. Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο κτίσθηκε το 1868-1870 επί δημαρχίας Δεδούση Ε. Χαρδαβέλλα.
Η αρχαιολογική συλλογή πρωτοδημιουργήθηκε το 1932 από την Ένωση Νέων με πρόεδρο τον τότε φοιτητή της Νομικής Ισιδ. Π. Σιδηρόπουλο.

Η σημερινή μουσειακή μορφή με τις ειδικές προθήκες περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εκθέματα. Απαρτίζεται κυρίως από αγγεία της μυκηναϊκής και γεωμετρικής εποχής, ληκύθους της Ελληνιστικής εποχής, λύχνους, υάλινα αγγεία, χάλκινα στολίδια, κτερίσματα, αμφορείς, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα διαφόρων εποχών κ.ά.
Ένα άλλο σημαντικό μουσείο, που δεν θα έπρεπε να φύγει κανείς από το Γαλαξείδι, χωρίς πρώτα να το επισκεφτεί ,είναι το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Αγγελή έπειτα από δωρεά των απογόνων του. Σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο χώρο γίνεται η συγκέντρωση και η προβολή του λαογραφικού υλικού του Γαλαξιδίου, κυρίως αντικειμένων Λαϊκής τέχνης, όπως ενδυμασίες, κεντήματα κ.λ.π. καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών και η οργάνωση εκδηλώσεων, που αποβλέπουν στην διατήρηση και προώθηση της Λαϊκής Παράδοσης, των τοπικών ηθών και εθίμων καθώς και της Λαϊκής Τέχνης.
Άξιο θαυμασμού και επισκεψιμότητας, εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του, είναι το Παρθεναγωγείο, που έρχεται να ολοκληρώσει τον όμορφο κύκλο, των πολλών διατηρητέων μνημειων του Γαλαξιδίου.

galakseidi fokidas 3

Απογευματινές Βόλτες

Έπειτα από μία αληθινά γεμάτη μέρα δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μία χαλαρωτική απογευματινή βόλτα. Μία όμορφη τοποθεσία αποτελεί το μικρό δασάκι.
Ανάμεσα σε επιβλητικά δέντρα, υπάρχουν διάσπαρτα παγκάκια για ρομαντικές εξορμήσεις, ενώ, ανά τακτά διαστήματα, βρίσκονται πινακίδες με μηνύματα των φίλων του δάσους που εφιστούν την προσοχή των επισκεπτών. Μέσα στα δέντρα, οι επισκέπτες θα συναντήσουν μία διακριτική προτομή, η οποία απεικονίζει το δάσκαλο που το 1924 εμπνεύστηκε τη δημιουργία του δάσους. Ο ίδιος και οι μαθητές του φύτεψαν τα πρώτα δέντρα.

Μία άλλη εναλλακτική για απογευματινό περίπατο, είναι μία βόλτα στον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμανάκι της Ακτής Οιάνθης. Στο αρχοντικό της λαογράφου Ροδούλας Σταθάκη-Κούμαρη νιώθεις σαν σε ταινία εποχής, ενώ έχεις τη δυνατότητα να παρατηρήσεις απέναντι τα διαφορετικά δείγματα Γαλαξειδιώτικης αρχιτεκτονικής, όπως το παλιό «Σιδηροπουλέικο» και ένα σπίτι θεμελιωμένο πάνω στα τείχη του αρχαίου «Χαλείου». Έτσι ονομαζόταν το Γαλαξείδι στην αρχαιότητα και η ναυτική του ταυτότητα χάνεται πίσω στα βάθη της Ιστορίας.

Επισκεπτόμενοι τον Χηρόλακα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, το παλιό διατηρητέο Λιοτρίβι. Το μπαλκόνι του, πραγματικά πάνω στη θάλασσα, προσφέρει καφέ, φαγητό και μια πολύ νησιώτικη αίσθηση. Ένας τόπος ζεστός, που ακόμη και το χειμώνα κάθεσαι άνετα έξω, μόλις ξεπροβάλει για λίγο ο ήλιος, γι’ αυτό άλλωστε ενδείκνυται για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα. Το Λιοτρίβι στεγάζει και τα έργα του ιδιοκτήτη του και ζωγράφου Γιώργου Μηνά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα πολλά για το Γαλαξείδι και τις ομορφιές του, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, όσα όμορφα λόγια και να χρησιμοποιήσεις, φαντάζουν λίγα και φτωχά για να περιγράψεις την μαγεία ενός τόσο ιδιαίτερου προορισμού. Μία μαγεία που μόνο η προσωπική εμπειρία σε κάνει να την βιώσεις.

Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Γαλαξίδι – Χάρτης

galaxidi xarths
Δείτε τον Χάρτη σε μεγάλη ανάλυση στο google maps

Στο Γαλαξίδι και την γύρω περιοχή θα βρείτε πολλά Ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα Δωμάτια. Οι τιμές είναι πολύ καλές και μπορείς να βρεις δωμάτιο ακόμα και με 30 ευρώ την ημέρα. Διαλέξαμε μερικά ξενοδοχεία στο Γαλαξίδι και σας τα παρουσιάζουμε. Το κριτήριο της επιλογής μας είναι οι χαμηλές τιμές, η καθαριότητα και η εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου στον πελάτη



Σχολιάστε